ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ:
ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ, 2008-2014
Γώγος Χ. , Παπαδοπούλου Ε.
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Οι μυοσκελετικές διαταραχές (ΜΣΔ) αφορούν φλεγμονώδεις και εκφυλιστικές παθήσεις που οδηγούν σε πόνο και λειτουργικές βλάβες σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Το γεωργικό επάγγελμα είναι επίπονο με πολλούς φυσικούς κινδύνους και στρεσογόνους παράγοντες που προδιαθέτουν ή και προκαλούν κακώσεις στο μυοσκελετικό σύστημα.
Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η παρουσίαση επιδημιολογικών στοιχείων, ώστε να προσδιοριστεί η επιβάρυνση του αγροτικού πληθυσμού με ΜΣΔ έναντι του γενικού πληθυσμού, που αναζήτησε υπηρεσίες φυσικοθεραπείας, και να εντοπισθούν οι συχνότερα πληγείσες περιοχές του σώματος κατά την γεωργική εργασία.
Μελετήθηκε αναδρομικά, το σύνολο των φακέλων των ασθενών (Ν=3.944), στους οποίους παρασχέθηκαν υπηρεσίες Φυσικοθεραπείας σε δημόσιο, γενικό νοσοκομείο της Μακεδονίας κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου 2008 – Δεκεμβρίου 2014.
Η κατανομή των ΜΣΔ ανά σωματική περιοχή πραγματοποιήθηκε με την τεχνική του “χάρτη σώματος” προσδιορίζοντας εννέα (9) σωματικές περιοχές: αυχένας, ώμοι, αγκώνες, χέρια, ράχη, οσφύ, ισχία, γόνατα και ποδοκνημικές αρθρώσεις. Η στατιστική επεξεργασία πραγματοποιήθηκε με τη χρήση του στατιστικού προγράμματος Microsoft Excel (ver. 2010).
Ο αγροτικός πληθυσμός αφορούσε το υψηλότερο ποσοστό (33,36%). Στο σύνολο του αγροτικού πληθυσμού, το υψηλότερο ποσοστό (23,18%) ΜΣΔ αφορούσε στην άρθρωση του γόνατος, ενώ το μικρότερο ποσοστό (1,37%) στην ποδοκνημική άρθρωση και τα ισχία. Οι γυναίκες αγρότισσες παρουσιάζουν υψηλότερο ποσοστό ΜΣΔ στην άρθρωση του γόνατος(30,26), ενώ οι άνδρες στα χέρια (27,40).
Η γνώση και η εκπαίδευση σχετικά με τη χρήση βελτιωμένου γεωργικού εξοπλισμού, ασφαλών μεθόδων εργασίας και σωστής στάσης του σώματος μπορούν να συντελέσουν στον μετριασμό μυοσκελετικών κινδύνων στη γεωργία.
Λέξεις κλειδιά: αγρότες, γεωργία, μυοσκελετικές διαταραχές, κακώσεις, έκθεση σε
κίνδυνο
πλήρες άρθρο:
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου